Česta pitanja

Da li je hipnoza opasna?

Ne. Hipnoza je prirodno stanje naše svijesti, koje dnevno više puta doživimo a ne primjetimo.

Šta ako se ne probudim iz hipnoze?

Bitno je uvijek ići sa registrovanim i iskusnim hipnoterapeutom, tada nema straha i neizvjesnosti.

Kada se ide duboko u podsvijest, pogotovo ako je događaj stresan ili neprijatan, ako taj dio odrađuje (laik), stanje može da se pogorša. Mada, generalno pacijent je taj koji prekida sve što nije prijatno i uvijek je pacijent taj koji raspolaže sa moći da prekine tretman ako ta osoba/pacijenta to želi.

Sa tim da hipnoterapeut raspolaže sa znanjem da to svo iskustvo uvijek biva predupređeno na pacijentovo zadovoljstvo na kraju.

Kakav je osjećaj biti u hipnozi?

U hipnozi smo mentalno i fizički opušteni, imamo osjećaj da smo donekle odsutni, misli su rijetke i nekako usmjerenije. Svakodnevno ga doživljavamo, kada krenemo na spavanje i onaj zadnji momenat prije nego što zaspimo nastupi trenutak prazne svijesti. To je hipnoza.

Na koji način hipnoza uopšte rješava probleme?

Grubo gledano, Vaš negativni program u podsvijesti promijenimo sa pozitivnim. Uspjeh hipnoterapije je uvijek u Vašim rukama. Pošto vi možete sugestije za Vaše promjene jednostavno odbiti (iako ste u dubokom stanju hipnoze) ja moram prije terapije utvrditi, da li Vi te promjene stvarno želite. I ako zajedno vidimo, da niste još spremni, vidimo se tek poslije par mjeseci. Ništa ne radimo na silu…

Da li se može svakog hipnotisati?

Da. Najveći neprijatelj hipnoze je strah. Česte izjave kao, mene ne možes hipnotizirati, obično znače strah me je. Takvu osobu je stvarno nemoguće hipnotizirati. Za svaku hipnozu trebamo Vašu suglasnost.

Dosta sam skeptičan, da li će mi hipnoza pomoći?

Niste jedini. Morate znati da uspješnost hipnoze ne zavisi od Vašeg vjerovanja u nju. Dovoljna je Vaša želja za promjenom, ostalo je moj posao.